Een brugklasser vertelt...


Hoi! Na 8 jaar op de basisschool ben je echt wel toe aan iets nieuws. Ik zit nu in de brugklas van de RGO in Middelharnis, een gezellige school waar ik ook nog eens heel veel heb geleerd! Op deze school kun je de volgende niveaus volgen: vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium. Ik zal verschillende zaken voor jullie op een rijtje zetten. Dan lees je vanzelf wat de veranderingen zijn:

Wat is anders?
Elk uur heb je een ander lokaal
Elk uur een andere docent
De boeken die je krijgt moet je kaften, zodat ze mooi blijven
We werk uit boeken én op de iPad
Je zit op je eigen niveau
Je hebt meer huiswerk
Meer toetsen
En...het is véél gezelliger!

De vakken
Rekenen, wiskunde, Duits, Frans, Engels, Nederlands, biologie, natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, geschiedenis, muziek, tekenen, handvaardigheid, gym én (in de brugklas) zwemmen! Als je gymnasium volgt, krijg je ook nog les in Latijn.

Dat zijn er aardig wat, hè? Veel vakken krijg je al vanaf klas 1, sommige vakken pas in het tweede halfjaar en weer andere als je in een hogere klas zit.

Extra lessen
Je kunt, naast de gewone lessen, ook kiezen voor de kunstklas, de scienceklas of de sportklas. Hier zit je één middag in de week met kinderen die dezelfde interesse hebben als jij. Zo'n extra les hoeft trouwens niet, maar is wel erg leuk en boeiend als je van dat vak houdt.

Problemen?
Er kunnen altijd kleine of grote problemen zijn in de periode dat je op school zit. De RGO biedt altijd hulp aan degenen die dat nodig hebben.

Het gebouw
Er zijn twee verdiepingen, maar je leert de ruimte op school snel kennen. Een tip: als je bijvoorbeeld naar lokaal 108 moet, dan is dat op de 1ste verdieping. Lokaal 218 is dus op de 2e verdieping. En lokaal 038 is gewoon op de begane grond. Er zijn twee grote gymzalen in het schoolgebouw. Vanaf het voorjaar hebben we ook gymlessen op de sportvelden.

Onze school heeft een gezellige en moderne aula waar je gezonde broodjes kunt kopen. In de mediatheek kun je rustig werken.

Rugtas
Ja, een rugtas heb je nodig. Je raakt er vanzelf aan gewend, hoor. In het kluisje kun je de boeken laten die je op dat moment niet nodig hebt.

Lesuren
De brugklassers beginnen iedere dag op het 1ste lesuur. Soms valt er een les uit. Dan wordt jouw klas opgevangen door een andere docent of je gaat huiswerk maken of leren in de mediatheek. Alle lessen duren 50 minuten. Na een lesuur ga je weer naar een ander lokaal voor een ander vak en een andere docent.

Pauzes
De eerste pauze duurt 15 minuten. Dat is om kwart over 10. De tweede pauze duurt 30 minuten en dat is om 10 over 12. Alle eerste- en tweedeklassers hebben tegelijkertijd pauze. Als je in klas 3 of hoger zit heb je een andere pauze.

Het brugklaskamp!
Het leukste van het hele jaar! Met alle eerstejaars ga je naar een soort camping. Daar slaap je in een huisje met de meiden en jongens van jouw klas. Er zijn veel spelletjes en een speurtocht, maar we hebben vooral héél veel lol!