College

Debatclub

28-11-2023

RGO College heeft een debatclub van 11 leerlingen uit de havo en vwo bovenbouw. In de debatclub leren leerlingen debatteren en argumenteren. Ook leren zij over bestuur en politiek, zowel op Nederlands als Europees niveau.

 

Eén van de activiteiten is het Model European Parliament. Debatclub-leden van diverse scholen vertegenwoordigen hierbij Europese landen en gaan met elkaar in debat over diverse onderwerpen zoals economische vraagstukken, migratievraagstukken maar ook over zorg, kunst en cultuur. RGO Middelharnis deed met 2 groepen mee en vertegenwoordigden de landen Italië en Oostenrijk. Drie dagen debatteerden zij met andere leerlingen over Economie, Werkgelegenheid en Migratievraagstukken. Andere scholen vertegenwoordigden hierbij andere Europese vraagstukken. Een belangrijk onderdeel vormt ook de landenspeech. Voor onze school hielden Mohammed Arnous (A4) en Jessie v.d. Meer (H5) een speech, die ze samen met hun commissieleden hadden voorbereid.

 

RGO Middelharnis vindt het belangrijk dat leerlingen kennismaken met de wereld, met de landelijke en de Europese politiek en zich op deze manier ook verdiepen in de cultuur van andere landen. Democratisering een belangrijke pijler binnen het Burgerschapsonderwijs.

 

Oproep: ben je havo of vwo leerling en lijkt je de debatclub ook leuk? Join us! Ook de onderbouw leerlingen (2e/3e klas) kunnen zich aanmelden. Wij verwachten een actieve bijdrage aan onze debatclub, én gaan op excursie: bijvoorbeeld naar de Tweede Kamer, het Europees Parlement in Brussel of zelfs naar Straatsburg. Dus lijkt het je leuk om te leren hoe de wereld in elkaar zit en te leren debatteren, geef je dan op via mevr. Margan (mrgt@rgomiddelharnis.nl) of mevr. v/d Zandt (znda@rgomiddelharnis.nl)