College

Groen schoolplein voor RGO College

23-11-2023

RGO College is aan het verduurzamen. Een van de projecten waar de RGO mee aan de slag is gegaan, is het schoolplein. Dit bestond voornamelijk uit tegels. Eerder is een begin gemaakt met het vergroenen van het eerste deel van het plein. Reden: het verwijderen van tegels en het vervangen ervan door groene elementen draagt bij aan een gezonde, klimaatbestendige en aangename leefomgeving. Deze maand zijn er nog meer tegels verwijderd, dit keer rond de pannakooi. De planten rondom moeten nog groeien, maar over enkele maanden kan je hier in het groen kijken naar voetballende leerlingen of zitten onder de tulpenboom!

 

Samen met RGO Beroepscampus, hovenier Thunbergia & van Dijke, Eco-school leerlingen, leerlingen van vwo 6 en een aantal docenten heeft RGO College voor de tweede keer meegedaan met het NK-tegel wippen. Ditmaal zijn er zo veel mogelijk tegels uit het voorplein gehaald. Rond de pannakooi is nu een tribune gecreëerd, een bank van de oude, gebroken schoolpleintegels (duurzaam hergebruik) voor meer zitplaatsen, een grasheuvel om lekker op de liggen, schelpenpaden voor betere waterfiltratie, hellingen met lavastenen en een bloemborder om meer insecten aan te trekken. Tot slot is vandaag een tulpenboom geplaatst om de warmtedruk op het schoolplein en de lokalen ernaast deels weg te nemen. Een feestelijk moment! Mooi aan dit project is dat leerlingen zelf hebben meegedacht in het ontwerp van het schoolplein.

 

Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn was helaas verhinderd bij de bijzondere gelegenheid, maar laat op verzoek weten: “Samen met de Hoeksche Waard hebben we in totaal 36.886 tegels gewipt! En een groot deel van de bijdrage van Goeree-Overflakkee is geleverd door deze leerlingen. Meer groen is natuurlijk goed voor bijvoorbeeld de insecten, planten en dus goed voor onze leefomgeving. Maar het helpt ons ook voor te bereiden op het veranderende klimaat met steeds vaker hevige regenbuien en periodes van droogte. Ik vind het mooi om te zien dat de leerlingen van RGO College zich zo actief hebben ingezet voor dit mooie doel.”

 

Voordelen van een groen schoolplein

Een groen schoolplein biedt talloze voordelen voor zowel leerlingen als de schoolgemeenschap. Door beton en tegels te vervangen door natuurlijke elementen zoals bomen, struiken, bloemen en gras, transformeert een schoolplein in een levendige, educatieve en inspirerende omgeving. Zo kunnen sommige lessen biologie buiten worden gegeven. Ook stimuleert een groene omgeving fysieke activiteit en beweging. Aanwezigheid van natuur draagt bij aan een vermindering van stress en een verbetering van het mentale welzijn. Natuurlijk kan een groen schoolplein ook dienen als een kleine oase voor flora en fauna en daarmee de biodiversiteit helpen vergroten. Tot slot kan een vergroend schoolplein regenwater beter opvangen in de bodem, wat helpt bij het voorkomen van wateroverlast.

 

Wilma van Donk-Riksman, directeur RGO College is erg blij met de vergroening van het schoolplein: “Ik ben er trots op dat op onze school, leerlingen en docenten zich inzetten om ons schoolplein groener te maken. Zij geven het voorbeeld aan anderen in de school en laten ons meer bewust zijn van wat wij zelf bij kunnen dragen aan klimaatverandering. Bovendien is het een hele gezellige plek geworden voor onze leerlingen om te verblijven. Nu maar hopen dat ook deze boom ' groeit op de RGO!'

 

Windfonds Goeree-Overflakkee
Voor de financiering heeft de RGO gelden vrij gemaakt. Ook heeft Windfonds Goeree-Overflakkee een bijdrage geleverd aan de groene tribune. Het Windfonds GO is een stichting die enkele jaren geleden is opgericht met het doel financiële ondersteuning te verlenen bij het tot stand komen van projecten met een sociaal maatschappelijke functie op Goeree-Overflakkee. De eigenaren van de windparken op Goeree-Overflakkee die na 2016 zijn gebouwd, dragen jaarlijks een bedrag af dat gerelateerd is aan de door hen opgewekte windenergie. Nu alle windparken op ons eiland zijn gerealiseerd is dit jaarlijks een behoorlijk bedrag, waarmee flink wat projecten kunnen worden ondersteund. Bewoners en organisaties kunnen een beroep doen op dit fonds door een aanvraag in te dienen voor een door hen geïnitieerd plan.

Komend kalenderjaar wordt ook het grote, centrale plein opgeknapt. Door gezamenlijke inspanningen en betrokkenheid van alle belanghebbenden kan het schoolplein worden omgetoverd tot een groene oase, waar generaties leerlingen kunnen leren, spelen en groeien te midden van de natuur. Een plek om trots op te zijn!