vestigingen

Projectdagen wetenschapsoriëntatie


Projectdagen wetenschapsoriƫntatie

Net voor de kerstvakantie wordt de jaarlijkse WON 3-daagse gehouden, waarin de leerlingen van vwo 1 t/m 3 zich bezighouden met onderzoeksvaardigheden. In het afgelopen jaar heeft de WON-commissie een doorlopende leerlijn gecreëerd, waarin de feedback uit het jaar 2017-2018 verwerkt is. Zo zijn de zwaartepunten van de verschillende onderzoeksfasen beter verdeeld en hebben we een aantal collega’s gevraagd om een workshop te geven in de 2e klas.

Dit jaar werden de WON-dagen geopend met een daverende mind-illusieshow van Jochem Nooijen (Barteljaap uit de serie ‘Rundfunk’). De leerlingen zaten werkelijk op het puntje van hun stoel.

Daarna gingen de leerjaren verder met hun eigen programma. Bij de brugklas lag de nadruk op het brainstormen en hoe je nu van een heel breed geformuleerd onderwerp tot een mooi afgebakende hoofdvraag komt. In het tweede leerjaar lag naast het afbakenen en omschrijven van de hoofd- en deelvragen de nadruk op de methodologie en onderzoeksmethoden. In het derde leerjaar werd daarnaast ook veel aandacht besteed aan de bronvermelding (APA).

De tweede dag stond de middag in het teken van diverse activiteiten: Leerlingen van vwo 1 speelden Expeditie Moendoes. Zij moesten door het oplossen van allerlei vraagstukken proberen in leven te blijven. Klas 2 had de keuze uit 3 workshops: een uitdagende Escaperoom, een flitsende Robotica-workshop en een hippe Kunstworkshop.

De woensdag is traditioneel de dag van de presentaties. Alle klassen volgden eerst een module met een gedifferentieerde opzet, waarin de verschillende presentatietechnieken behandeld werden. Alle groepjes vertelden in een 5-minute-pitch tegenover een deskundige jury over hun onderzoeksvoorstel. 

De drie winnende groepjes leerlingen vertegenwoordigden de RGO op de regionale WON- manifestatie op de TU Delft.