Masterclasses


Masterclasses voor leerlingen met vwo-ambities
De masterclasses zijn bedoeld voor leerlingen, die dit schooljaar de keus voor een volgende stap in het onderwijs moeten gaan maken en de ambitie hebben om naar het vwo te gaan (n.b. we bieden op de RGO ook gymnasium aan voor de brugklas).  Deze leerlingen  zijn op zoek naar meer uitdaging en meer inspiratie binnen de diverse vakken. Nog voordat de aspirant-brugklassers daadwerkelijk aan hun carrière in het voortgezet onderwijs beginnen, nodigt de RGO hen dan ook uit om in zogenaamde masterclasses kennis te maken met een aantal activerende lessen rondom zes interessante thema’s.  Zij krijgen op deze manier alvast een aardig beeld van wat hen op vwo-niveau op de RGO te wachten staat. Deze lessen zijn net als de lessen ‘proefstuderen’ ook bedoeld voor de meer getalenteerde leerlingen, maar de masterclasses zijn meer thematisch van aard. De lessen worden buiten schooltijd, op woensdagmiddag, georganiseerd.

De RGO heeft gekozen voor het centrale thema sterren/licht met als motto 'Sterren stralen  op de RGO'. De verschillende vakken, waarmee een brugklasleerling kennismaakt,  zijn gegroepeerd rondom  thema’s die hiermee te maken hebben.  
Zo wordt er in de masterclass 'Griekenland in een positief daglicht' op een heel speciale manier aandacht besteed aan twee vakken die te maken hebben met ‘de Maatschappij’, namelijk economie en aardrijkskunde. In deze lessen worden de leerlingen meegenomen op een vakantiereis naar Griekenland. Als voorbereiding op deze reis worden het landschap en klimaat van Griekenland onder de loep genomen, maar ook wordt er aandacht besteed aan de financiële aspecten van de reis.

Bij de masterclass 'Van de RGO naar de sterren' komen de vakken natuur- en scheikunde op een bijzondere wijze aan bod. In deze masterclass maken de leerlingen een reis van het absolute begin tot aan nu. Daarnaast nemen ze een kijkje in het zonnestelsel en bezoeken ze verschillende planeten.
Kunst en muziek krijgen meer diepgang in het thema 'Ontdek het licht'. Tijdens deze masterclass onderzoeken de leerlingen  aan de hand van voorbeelden uit de kunst hoe met name schilders licht in hun werk hebben gebruikt. In de tweede helft van de workshop gaan ze dan zelf aan de slag.
Onder de titel “Welkom in Endufra” zijn er activerende lessen over de West-Europese talen Engels, Duits en Frans. Endufra, een prachtig land, waar je je natuurlijk wel graag verstaanbaar wilt maken. Dat leren de kinderen in het Taaldorp, waar Engels, Frans en Duits met elkaar gesproken wordt.
Met de boeiende verhalen uit de klassieke cultuur laten we de leerlingen kennismaken binnen het thema: Griekse goden: mythen en planeten. Naar aanleiding van de namen van de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter nemen de leerlingen op een actieve manier kennis van de rol van de goden en de religie in de Griekse en Romeinse cultuur. Tot slot heeft iedereen ’s avonds wel eens naar de sterren staan kijken en zich afgevraagd wat daar allemaal wel niet te vinden is: marsmannetjes? Zit er een mannetje in of op de maan? Ondertussen weten we dat die er niet zijn. Maar verderop in het heelal dan? Is daar leven te vinden? Het antwoord is ja en nee. Bij de masterclass 'Buitenaards leven, ook voor de mens' hoor je of er leven is in het heelal.

De kernwoorden bij alle masterclasses zijn: uitdagend, inspirerend en activerend.

De speciale lessen worden gegeven in het gebouw van de RGO, Koningin Julianaweg 54 in Middelharnis, op woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Inschrijven kan via masterclasses@rgomiddelharnis.nl

De data van de masterclasses zijn:
  • 17 oktober 2018 Griekenland in positief daglicht
  • 7 november 2018 Van de RGO naar de sterren
  • 12 december 2018 Griekse Goden en planeten
  • 9 januari 2019 Ontdek het licht
  • 6 februari 2019 Welkom in Endufra
  • 13 februari 2019 Van dino tot huisdier