vestigingen

Personeel - Opleidingsschool

Opleidingsschool


De RGO Middelharnis maakt deel uit van RPO Rijnmond, een samenwerkingsverband dat nieuwe leraren opleidt en startende leraren en ervaren leraren begeleidt in hun professionalisering.

Aangesloten bij opleidingsschool RPO Rijnmond
Om een (groot) lerarentekort te voorkomen én om een bijdrage te leveren aan de opleiding van goede leraren is onze school aangesloten bij RPO Rijnmond Regionaal samenwerken voor het Professionaliseren en opleiden van leraren in Rijnmond. RPO Rijnmond is een opleidingsschool voor eerste- en tweedegraads leraren.

Daarnaast biedt RPO Rijnmond  ook professionaliseringsmogelijkheden voor ervaren leraren en schoolleiders. RGO Middelharnis biedt dus studenten in de praktijk een goede opleidingsplaats.
In RPO Rijnmond werken negen schoolbesturen, met in totaal 35 schoollocaties, en drie lerarenopleidingen samen. Het domein van RPO Rijnmond strekt zich uit van Vlaardingen tot Spijkenisse en van Middelharnis tot Dordrecht (zonder de stad Rotterdam).
Op de 35 schoollocaties wordt onderwijs verzorgd variërend van praktijkonderwijs tot en met middelbaar beroepsonderwijs, inclusief ‘groen onderwijs’.
Het motto van RPO Rijnmond is: ‘Leren van de leraar, leren door de leraar’.

Samen opleiden
Leraar kun je volgens RPO Rijnmond het beste worden als de theoretische opleiding wordt gecombineerd met zoveel mogelijk ervaring in de praktijk van de klas en de school. Via het traject ‘Samen opleiden’, ook wel ‘de duale opleiding’ genoemd, helpt RPO Rijnmond studenten aan een lerarenopleiding om een goede startbekwame leraar te worden.
De aangesloten scholen hebben veel ervaring in het samen opleiden van leraren. Elk jaar is er genoeg capaciteit voor 200 studenten.

De lerarenopleidingen waarmee RPO Rijnmond samenwerkt zijn:
  • De lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam
  • De universitaire lerarenopleiding ICLON (Leiden)
  • De universitaire lerarenopleiding SEC (Delft)
Studenten van deze opleidingen krijgen bij ons voorrang ten opzichte van studenten buiten ons samenwerkingsverband. De RGO heeft voor diverse vakken werkplekbegeleiders voor zowel het eerste- als tweedegraads gebied.

Professionaliseren
  • Startende leraren kunnen zich met de begeleiding van RPO Rijnmond ontwikkelen tot een kundige leraar die met plezier voor de klas staat en zich thuisvoelt op school. Hiervoor heeft elke school een aanpak (of arrangement) ontwikkeld voor een periode van drie jaar. Dit traject vormt een goede start voor de professionalisering tot vakbekwame leraar, die zich wil blijven ontwikkelen. RPO Rijnmond krijgt hiervoor ondersteuning en subsidie van de overheid, in het kader van het project Begeleiding Startende Leraren (BSL). Meer informatie is te vinden op www.rpo-rijnmond.nl.
  • RPO Rijnmond wil graag dat ervaren leraren en schoolleiders zich ontwikkelen tot excellente professionals. Voor hen is er via de Rijnmond Academie een aanbod om te professionaliseren.
Meer informatie op www.rpo-rijnmond.nl en via Martina Westdorp (Schoolopleider) m.westdorp@rgomiddelharnis.nl.