Nieuws
25-11-2019
RGO Middelharnis zet zich in voor sterker technisch onderwijs. Dat doet de school door leerlingen ook buiten de school te laten leren en ervaren. In de afgelopen week mochten 331 leerlingen van de tweedeklas van het VMBO en MAVO mee op excursie. Ook leerlingen van de eerste klas van het VMBO van CSG Prins Maurits mochten mee. Een verslag van de week:
Leerlingen van de tweedeklas VMBO van het profiel Mobiliteit en Transport hadden de week van hun leven. Twee volle dagen werden ze bij zes bedrijven op Goeree-Overflakkee aan de slag gezet. Zo mochten ze een wiel van een brandweerauto verwisselen, een steiger bouwen, zien hoe je een vrachtwagen 'uitleest' via sensoren en een tablet en zelfs leerden hoe ze een spatbord van een auto kunnen spuiten. De eerste dag bezochten Taxi Centrale Renesse, Abird en Best Trucks in Oude-Tonge. Bluekens Truck- en Bus, Bosman Schadeherstel en Auto Koese bezochten de leerlingen op de tweede dag.
Onder meer bij Bouwmensen in Bergen op Zoom waren ruim 120 leerlingen welkom om te ervaren wat het is om met je handen te werken: een muurtje metselen, een vogelhuis schuren en in elkaar zetten, stucen en steigers bouwen: ze deden het allemaal met het grootste gemak. Bij Installwerk in Bergen op Zoom mochten ze een kijkje nemen bij de opleidingen die ze aanbieden in de installatie- en elektroindustrie.
Bij Abresch in Oude-Tonge konden ze kijken wat er zoal in de metaalindustrie wordt gemaakt. Leerlingen kregen zelfs een persoonlijk aandenken mee: een telefoon-tablethouder met hun naam erin gegraveerd.
Bij kozijnenfabriek Lambert in Oude-Tonge, mochten leerlingen onder begeleiding rondkijken en zien wat houtbewerkingsmachines allemaal maken kunnen. Niet alleen kozijnen, maar ook deuren en trappen worden gemaakt door zowel computergestuurde machines als vakkundig personeel. Vakwerk en de nieuwste technieken gaan daar hand in hand.
Dat er veel bedrijven zijn die zelfs internationaal hun producten en diensten verkopen, bleek bij onder andere Breston in Nieuwe-Tonge, Padmos en Aquality in Stellendam en Steketee in Stad aan 't Haringvliet. Bij ieder bedrijf werd duidelijk hoeveel werk er is en werden leerlingen opgeroepen eens terug te komen voor een stage of later, voor een baan.
TBP nodigde leerlingen uit om naar de Brainport Industries Campus in Eindhoven te komen. Na een rondleiding door de directeur van het BIC, een presentatie en een lunch, gingen ze met nieuwe kennis weer richting Goeree-Overflakkee.
Foodmate in Numansdorp liet leerlingen zien wat er allemaal moet gebeuren om vlees en gevogelte in de schappen van de supermarkt te krijgen.
TRI, een opleidingsbedrijf voor de groene sector, regelde een rondleiding over de westkant van het eiland langs diverse projecten. Zo mochten ze bij het Roompotpark Duynhille in Ouddorp helpen om helmgras aan te planten, leerden ze tekeningen te maken en lezen én kregen ze een aantal fraai tuinen te zien, aangelegd door Voogd Hoveniers en De Waal Hoveniers.
Wetec in Stellendam liet leerlingen zien hoe innovatief een bedrijf kan zijn in de scheepvaartindustrie door mee te denken met de klant en in te spelen op hun behoeften. Naast verstand van installatie- en elektrotechniek komt er ook veel creativiteit bij kijken: talenten die leerlingen na een MBO-of HBO-opleiding bij hen kunnen laten zien.
Ook Saman in Zierikzee ontving een groep leerlingen. Daar leerden ze wat er vanaf het eerste contact met de klant tot de installatie, oplevering, service en onderhoud, allemaal komt kijken bij het leveren van een duurzame oplossing voor duurzame energievoorziening van gebouwen. En dat doet het bedrijf al ruim 100 jaar!
Aan de locatie van de RGO aan de Schoolstraat werden 6 groepen leerlingen meegenomen in de wereld van de technologische vooruitgang, gecombineerd met oefening in Aikido. OTIB, een brancheorganisatie voor installatie- en elektrobedrijven, organiseerde deze interessante workshops. Ze leerden hoe robots, voorzien van onder meer slimme sensoren, het leven van vele mensen heeft verbeterd. Van een kunstarm en een zogenaamde exoskelet, tot een robotzeehond voor dementerende bejaarden: stuk voor stuk technieken die helpen bij een betere kwaliteit van leven.
Tot slot waren vier dames die in verschillende technische beroepen werken, bereid gevonden om met meiden van de scholen te speeddaten. Ze konden hen bevragen over allerlei aspecten van hun werkzame leven: welke opleiding heeft u gevolgd, wat is er zo leuk aan uw werk en baalt u ook wel eens ergens van in uw baan? Het gaf meiden gevoel bij technische beroepen: ook voor hen zijn er straks heel veel beroepen met een technische kant.
De scholen én alle leerlingen bedanken alle bedrijven voor een fantastische week.