College
Voorlichting over vapen
22-01-2024
Voorlichting over vapen op middelbare school: “Vapen is niet onschuldig, integendeel.”
Woensdag 17 januari stonden longarts Jacobine Herbrink en kinderarts Monique van den Beuken van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een dag voor de klas. Zij bezochten de brugklassen van RGO College in Middelharnis om leerlingen uitleg te geven over de gevaren van van vapen. “We hopen op deze manier zoveel mogelijk kinderen te weerhouden hiermee te beginnen.”
Vapen is niet zonder gevaar. Jacobine Herbrink en Monique van den Beuken maken zich dan ook grote zorgen over het grote aantal jongeren, dat met vapen in aanraking komt. “Het zijn onzetoekomstige patiënten. We hebben vandaag ook een voorbeeld laten zien van een jongen van 19, die na veelvuldig vapen in het ziekenhuis belandde met ernstige longproblemen.” “Dat maakte grote indruk op onze leerlingen”, aldus Wilma van Donk, directeur RGO College.
Uit cijfers van het Trimbos instituut blijkt dat één op de vijf jongeren (van 12 tot 25 jaar) weleens een vape heeft gebruikt, waarvan de helft maandelijks. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat vapen onschuldig is. Het tegendeel is waar. Ook in vapes zitten naast nicotine vele andere schadelijke stoffen, zoals propyleenglycol, glycerine en diverse chemicaliën. Dit kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, ontwikkeling van (long)kanker en andere gezondheidsproblemen.
Monique van den Beuken: “Wat jongeren vaak niet weten, is dat er in een vape vaak net zoveel nicotine zit als in 1 tot 2 pakjes sigaretten en dat jongeren dus heel snel verslaafd kunnen raken. Daarnaast is nicotine schadelijk voor de hersenontwikkeling. Jongeren hebben door te vapen ook een grotere kans op mentale en psychische problemen, zoals angststoornissen, depressies en leerproblemen. Je ziet dat jongeren die vapen ook sneller in de verleiding komen ook sigaretten te roken. Twee op de drie vapers gaan uiteindelijk roken volgens het Trimbos instituut.”
De tabaksindustrie richt zich expres op jongeren. “Ze maken ze verslaafd”, vervolgt Jacobine Herbrink. “Vapes zien er onschuldig uit met vrolijke designs en allerlei lekkere smaakjes. Gelukkig zijn de smaakjes sinds dit jaar verboden. Dit maakt het minder aantrekkelijk. We hebben leerlingen ook uitgelegd dat influencers reclame maken voor vapes via sociale media. Als je jong begint, ben je vaak jaren verslaafd. Hier verdient de tabaksindustrie heel veel geld aan.”
Als je jong bent, zijn je hersenen nog niet volledig ontwikkeld, waardoor je kwetsbaarder bent voor verslaving. Daarnaast speelt groepsdruk op die leeftijd ook een belangrijke rol. Verslaving ligt zelfs na een paar trekjes nemen al op de loer. Begin er dus niet aan is de oproep van de artsen. Aan ouders willen de artsen meegeven: “Ga met je kind het gesprek aan over vapen. Dat werkt.” Meer tips hierover vinden ouders op https://artsenslaanalarm.nl/.