ActiviteitenLeerjaar 4

College

MEP (Model European Parliament)

In het provinciehuis in Den Haag wordt ieder jaar het MEP georganiseerd, een debatwedstrijd waaraan leerlingen van de RGO deelnemen. Samen met leerlingen van andere scholen uit de regio Zuid-Holland vergaderen zij over actuele vraagstukken die spelen binnen Europa. 
Een selectie van leerlingen uit de bovenbouw havo/vwo vormde vorig jaar de delegatie van Slovenië, zij spraken dus vanuit het Sloveense standpunt. Twee van onze leerlingen namen deel als lid van de pers en de hoofdredactie. Onze winnende leerling van vorig vervulde dit jaar de rol van voorzitter. Samen vormden zij een enthousiaste groep deelnemers aan het MEP.

College

Excursie Blijdorp 'Gedrag in de Dierentuin'

De sectie biologie organiseert voor alle biologieleerlingen uit de vierde klassen een excursie naar Diergaarde Blijdorp: ‘Gedrag in de Dierentuin’. Dit practicum sluit prachtig aan bij de module over gedragsleer en koppelt theorie met praktijk. Bij gedragsonderzoek wordt onder andere gekeken naar hoe (toekomstige) partners elkaar het hof maken, hoe alfa (puber)mannetjes hun macht proberen veilig te stellen, hoe ouders hun kroost nieuwe dingen proberen te leren en hoe broertjes en zusjes de pikorde in het gezin proberen te bepalen. Om dit allemaal voor je ogen te zien gebeuren moet je goed kunnen observeren, iets wat oefening vereist! Daarom gaan de jonge biologen zelf gedragsonderzoek uitvoeren in de diergaarde!

Beroepscampus

Diploma-uitreiking

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd dus…. tijd voor een feestje! Jij en je familie zijn van harte welkom bij deze feestelijke diploma-uitreiking. Ontvang je je diploma waarop je jouw handtekening zet naast die van de directeur. Na afloop is er onder het genot van een hapje en een drankje een gezellig samenzijn om je schoolcarrière feestelijk af te sluiten!

Beroepscampus

Snowworld

Je hebt het hele jaar gezwoegd om je voor te bereiden op het examen dat voor de deur staat. De laatste lesdag is geweest en dus is het tijd voor wat ontspanning. Je gaat samen met je klasgenoten met een touringcar naar ‘Snowworld’! Daar kun je je uitleven op de lange latten of snowboard. Of je nu beginner of prof bent, één ding is zeker: het is het gezelligste uitje van de school dat je niet mag missen! (april)

Beroepscampus

Skills talents

Voor de vierdejaars vmbo’ers zijn er de landelijke Skills Talents wedstrijden. Tijdens de praktijk laat jij je vakmanschap zien aan de docent en kun je uitgenodigd worden om deel te nemen aan de Zuid-Hollandse kampioenschappen. Daar toon je jouw vakmanschap aan een vakjury en strijd je als team tegen andere scholen uit Zuid-Holland. Het team dat Zuid-Hollands kampioen wordt verdient een ticket voor het Nederlands kampioenschap. Samen met de kampioenen van andere vakteams van Zuid-Holland vertegenwoordig je het provincieteam de ‘Zuid-Holland Hawks’. Op het Nederlands kampioenschap Skills Talents strijden alle provincies tegen elkaar. Het provincieteam dat het beste presteert mag zich een jaar lang ‘Nederlands kampioen Skills Talents’ noemen. Ook zijn er individueel goud, brons of zilveren medailles te verdienen voor de beste vakteams. De afgelopen jaren zijn vele leerlingen van de RGO vmbo meerdere malen uitgeroepen tot kampioen Skills Talents. Ben jij onze nieuwe kampioen? Vraag je vakdocent of jij ook mee mag doen! (jan-febr-mrt)

Beroepscampus

Excursie

Het profiel waarin jij actief bent organiseert een leerzame excursie. Ieder profiel doet dat op eigen wijze. Even geen les op school, maar een kijkje nemen achter de schermen van een organisatie of bedrijf waar jij straks misschien wel aan de slag gaat!

Beroepscampus

Doemiddag

Misschien heb jij ook wel eens één van onze doemiddagen bezocht. Daarin mocht je met een les meedraaien op één van onze praktijk afdelingen. Nu mag ook jij meehelpen om de doemiddag tot een succes te maken en kun je aan de nieuwkomers vertellen wat er zo leuk is aan een bepaalde praktijkafdeling waar jij lessen volgt. Vraag aan je docent/mentor naar de mogelijkheden. (nov-dec-jan)

Beroepscampus

Paarse vrijdag

Iedereen is anders en heeft het recht om zichzelf te kunnen zijn! Paarse vrijdag is de dag waarop hier aandacht aan wordt besteed. Door middel van leuke workshops ben je actief bezig en en iedereen zal na deze dag geheel anders en op positieve wijze tegen diversiteit aankijken. (november)

College

Studie- en beroepenbeurs

In de maand februari wordt er zowel in de aula van de RGO als in die van de PM een grote beurs voor vmbo/mavo 2, havo 4 en vwo 5 georganiseerd. 

Ongeveer 50 op Flakkee gevestigde bedrijven, mbo-instellingen, maar ook hbo-instellingen en universiteiten presenteren zich daar om informatie te verstrekken en veel vragen te beantwoorden over leuke stageplekken, beroepen en de bijbehorende vervolgkeuze. Voor onze leerlingen een prima mogelijkheid om dicht bij huis veel informatie te verzamelen.

College

Vertaalwedstrijd ‘Juvenes Translatores’

Kennis van vreemde talen brengt mensen dichter bij elkaar en wekt begrip voor andere culturen. Deze wedstrijd wordt al 7 jaar georganiseerd. Leerlingen van maar liefst 751 scholen uit alle Europese lidstaten werken tegelijkertijd aan hun vertaling. Ze mogen zelf de bron- en doeltaal kiezen en krijgen 2 uur de tijd om een zo goed mogelijke vertaling te schrijven.

College

Werkweken

In de bovenbouw (v3, m3, h4 en a5) organiseren we voor de leerlingen onvergetelijke meerdaagse reizen naar een stad in Europa. In zo’n week vol taal, cultuur en vooral ook veel plezier maken de leerlingen kennis met deze wereldsteden. Vrijwel alle eindexamenleerlingen noemen de buitenlandse reizen het hoogtepunt van hun schooltijd op de RGO. De werkweken zijn een onderdeel van het totale lesprogramma.

College

Excursie NLT

In het kader van de NLT-module ‘Een Delta en de stijgende zeespiegel’ gaan de NLT-leerlingen van havo 4/5 op excursie om ideeën op te doen voor hun project. Dit project houdt in dat ze naar de toekomst van Zuidwest-Nederland moeten gaan kijken. Er zijn 4 vier thema’s: bescherming, zilte landbouw en aquacultuur, recreatie en natuurontwikkeling.

Er doen zich in deze regio serieuze problemen voor: de stijgende zeespiegel en de verzilting van de bodem. Het eerste kan tot gevolg hebben dat we te maken kunnen krijgen met gevaarlijk hoge waterstanden. De verzilting heeft tot gevolg dat de bestaande landbouwmethoden niet meer mogelijk zullen zijn. Met andere woorden er zal uitgekeken moeten worden naar andere bronnen van inkomsten.

De excursie begint op de Hogeschool Zeeland met een inspirerende les van Jouke Heringa waarin de problematiek helder uiteengezet wordt. Na een lunch op de hogeschool gaan we via de Oosterscheldekering (bescherming tegen de zee), langs de Plompe Toren over de Oosterscheldedijk naar de Tureluur gereden. De Tureluur is een natuurontwikkelingsgebied. Het laatste bezoek op deze dag is het Waternoodmuseum. Daar kunnen de leerlingen de ‘tragische geschiedenis’ van dit deel van Nederland bekijken. In dit museum is een deel van de expositie gericht op de toekomst.

College

Wintersportdag examenklassen

Voor de klassen V4, M4, H5 en A6 sportdag in de ‘sneeuw’: een dag indoor snowboarden of skiën.

College

Euroscola Straatsburg voor h3, a3, h4/5 en a4/5/6

Leerlingen uit de bovenbouw van de RGO brengen een bezoek aan het Europees Parlement in het kader van Euroscola. Gedurende een dag praten de leerlingen met andere leerlingen uit 20 Europese landen over diverse actuele problemen binnen Europa. Zo kwamen ondermeer het vluchtelingenprobleem, werkgelegenheid en klimaat aan de orde.

College

Wintersportreis voor de klassen a3, v4, m4 en h4

Ieder jaar gaan we met school heerlijk 3 dagen skiën en snowboarden. Meer informatie over opgeven en kosten van deze reis en dergelijke ontvangen de klassen te zijner tijd.